Obitelj Zrinski

Obitelj Zrinski je jedna od najslavnijih hrvatskih velikaških obitelji koja je svojim djelovanjem trajno obilježila hrvatsku i srednjoeuropsku povijest.

Ovom povijesnom-kulturno-turističkom manifestacijom želimo Vam približiti lik i djelo Ane Katarine Zrinski. Dođite i osjetite dašak minulih vremena kroz stare zanate, ugođaj i atmosferu tadašnjeg života kroz glazbu, kostime i borbu vitezova. Saznajte zanimljive detalje iz života Ane Katarine i upoznajte se s njenim djelom „Putni tovaruš“. Uživajte u zanimljivom i raznolikom programu. Sve to možete doživjeti na autentičnom prostoru Starog grada Zrinskih u središtu Čakovca.

Banica, književnica, majka i umjetnica Ana Katarina Frankopan-Zrinski u hrvatskoj političkoj povijesti najznamenitija je žena , a u hrvatskoj književnosti najveća je patnica. Bavila se je pisanjem i prevođenjem tekstova. njezino poznato djelo je „Putni tovaruš“ u kojemu se obraća svecima i Bogu. Bila je kći ratnika Vuka Krištofa Frankopana, sestra buntovnika, pjesnika i mučenika Frana Krste Frankopana, supruga bana, vojskovođe, pjesnika i mučenika Petra Zrinskog. Bila je majka četvero djece, od kojih su svi, osim Petronile, bili žrtve najsvirepnijeg proganjanja. Njezini snovi bili su snovi njezine pogažene,porobljene i ponižene Domovine za koju se molila i s kojom se poistovjetila na svom kratkom i tragičnom životnom putu, od Bosiljeva- gdje je rođena 1625.- preko Ozlja, Čakovca i Graza, gdje je ispaćena bolešću, patnjama i poniženjima umrla 16. studenoga 1673. u četrdeset i osmoj godini života.

Skip to content